La parròquia de Sant Pere

Tal i com es diu en la introducció d’aquest bloc, Cambrils, entre el 31 de gener i el 3 de febrer de 1911 patí un fort temporal, que causà la pèrdua de 15 pescadors cambrilencs.

Davant d’aquesta catàstrofe, van ser de cabdal importància les tasques d’auxili i suport on també hi va ser present, com no podia ser d’altra manera, la parròquia de Sant Pere de Cambrils, erigida 47 anys abans del temporal.

L’origen d’aquest parròquia, tal i com s’explica en el treball L’ahir i l’avui d’una Parròquia (treball de recerca de Batxillerat realitzat el 2010 a l’INS Cambrils, consultable a l’Arxiu Municipal de Cambrils), es remunta a l’any 1844, quan Francesc Clanxet i Hernàndez deixa l’obligació de resar 200 rosaris a l’any a la seva família. Aquesta, transcorreguts al voltant de vint anys (1863), acordà amb l’Arquebisbat la cessió d’un terreny a aquesta institució a canvi de la condonació de l’obligació del rés dels rosaris.

Plànol del barri marítim de Cambrils, aproximadament l’any 1892.
Arxiu Municipal de Cambrils (cedida per Lluís Font Fortuny)

La capella que s’hi establí fou dedicada a la Mare de Déu del Roser, a causa de la gran devoció de la família Clanxet a aquesta advocació. Aquesta dedicació només va durar del 1864 al 1867, any en el qual s’atorgà el títol de parròquia i aquesta canvià de titularitat en dedicar-se a sant Pere fins als nostres dies.

Tot i tenir església parroquial al barri de la Marina, els funerals per les víctimes del temporal es van dur a terme a l’ermita de la Mare de Déu del Camí, a causa de les petites dimensions de l’església parroquial. Des de l’any 1927, ja existeix correspondència dirigida a l’Arquebisbat de Tarragona, per tal de que destini un altre espai per construir-hi una nova església, donades les mancances que existien a l’església, situada en un solar avui no construït, que correspon a la cantonada del carrer de Sant Jordi amb l’actual carrer de mossèn Joan Batalla. Però aquesta pretensió cambrilenca quedà desatesa, fins que divuit anys més tard s’inaugurà l’actual església parroquial de sant Pere.

Indret on es trobava l’antiga església del barri marítim.

Si vols, hi pots deixar un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s