Arreu de Catalunya, actes de solidaritat per les víctimes del temporal

Gràcies al cambrilenc Joan Llaveria llegim aquesta crònica del diari Foment de Reus, del dia 9 de febrer de 2011, que ens dóna un cop més idea de la gran dimensió de la  tragèdia del temporal de la Candelera, a partir de la gran solidaritat que va despertar entre la població i les institucions d’arreu del país:

“La Comissió provincial y comissions de districte de la Creu Roja Espanyola, a Barcelona, verificaran lo prop vinent diumenge, dia 12 del corrent, una capta pública a favor de les desgraciades famílies de la costa catalana, quals individus han mort en los darrers temporals.

La Cambra Oficial de Comers, Indústria y Navegació de Barcelona, ha obert una suscripció a favor de les famílies perjudicades pels darrers temporals, pujant les primeres entregues, 12.100 ptes.

Nostre distingit amich lo senador per aquesta província don Agustí Sardà ha visitat al president del Consell de Ministres, interessant-se per a que invihi lo més prompte posible socors pera·ls damnificats del temporal y en especial pels de la nostra costa.

La suscripció oberta pel bisbe de Barcelona ascendia abans d’ahir a la respectable suma de 10.750 pessetes.

La comissió d’Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, en la reunió d’ans d’ahir a la nit, acordà destinar cinch mil pessetes per a contribuir a aliviar la precària situació en què han quedat les famílies dels nàufrechs en los últims temporals.

Aqueixa quantitat serà entregada a l’Associació de la Prempsa per a que aquesta fassi la distribució.

L’última llista de la suscripció popular oberta per “El Poble Català” ipmorta 15.500 pessetes.

L’Associació dels Amichs dels Pobres, de Barcelona, ha acordat oferir tres plasses vacants en la Casa d’Assil que la mateixa sosté, per a altres tants nois orfes, a conseqüència dels últims temporals, ocorreguts lo 31 de janer últim a les Costes de Llevant de Catalunya y València, ab preferència per a los orfes de pare y mare, dirigint-se al efecte als senyors alcaldes de les respectives poblacions en què residien los nàufrechs.

L’acreditat establiment de Barcelona “Maison Dorée” ha obert entre·ls concurrents una suscripció, que ha produït 332,90 pessetes, que han sigut destinades a la suscripció de “El Poble Català”.”

Diari Foment, 09/02/1911

Transcrit a Revista Cambrils, núm. 520, novembre 2014

Si vols, hi pots deixar un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s