Pèrdues materials a les embarcacions cambrilenques

Avui commemorem el 107è aniversari d’una de les tempestes més importants de la història recent del mediterrani. Centenars de tripulacions es van veure sorpreses pel vent huracanat i la pluja. Com és conegut, més de 140 homes van morir a la costa catalana i valenciana. Es van perdre moltes barques, especialment d’entre les que es dedicaven al bou.
A l’Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona es conserva un expedient de gran valor per conèixer l’impacte que la tempesta de 1911 va tenir sobre la flota pesquera cambrilenca. Dies després del temporal, la Diputació de Barcelona va estudiar la possibilitat de concedir ajudes a diferents municipis que havien resultat afectats i que havien demanat indemnitzacions econòmiques. La Comissió d’Hisenda de la Diputació va intentar determinar quines havien estat les pèrdues materials i va obrir un expedient específic per al cas de Cambrils.
Un informe conservat en aquest expedient, emès pels membres de la Junta de Socors del port de Cambrils i datat el dia 14 de març de 1911, resumeix les pèrdues materials dels pescadors cambrilencs. El document està redactat en castellà, com era preceptiu sempre que hom s’adreçava a l’administració pública i crida l’atenció que a l’hora d’identificar cadascun dels elements de l’aparell i l’ormeig de les embarcacions, sovint utilitza paraules catalanes, atenent que eren les que utilitzaven els pescadors habitualment.
Les embarcacions que apareixen en aquest informe són set. Cinc d’elles anaven a la parella del bou: María i Pilar, de l’armador Josep Folch Garjolí; Joaquín i Dos de Maig, de Joan Font Font – Flaire-, i una de les dues barques del bou d’Anton Salvadó, de l’Agneta. La sisena era probablement un sardinal, de la família Alterats, Noia. De la setena no en coneixem el nom ni la pesquera; només d’indica que l’armador era Baset. De totes elles, la Pilar, la María, i la d’Anton Fortuny es van perdre; les altres sembla que foren reparades. Fins i tot una de la parella del Joan Font, després de ser restaurada, va ser nomenada la Recién Nacida.

Presentem la valoració económica de les pèrdues declarades per l’Anton Fortuny:

“Barca bou totalmente perdida ó inutilizada, 500 ptas.

Vela y pollacres, 250 ptas.

Dos áncoras (fondo), 100 ptas.

Palo cart y entenas, 150 ptas.

Palo de cabristante y arganel, 25 ptas.

Timón, remos y perxas, 90 ptas.

Cala y garlins, 550 ptas.

Por muchas cosas pequeñas, 80 ptas.

TOTAL: 1.745 ptas.”

Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona. Secció Hisenda. Lligall 1731, exp. 1.

Si vols, hi pots deixar un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s