Milers de dades sobre el temporal de 1911, a l’Arxiu Històric de la Cambra de Comerç de Barcelona

A l’Arxiu Històric de la Cambra de Comerç de Barcelona es conserva un extens expedient format per la documentació que aquesta institució va aplegar per vehicular indemnitzacions a les víctimes del temporal de 1911, tant pel que fa a les destrosses materials (barques perdudes) com a les víctimes personals (vídues i orfes).

Aquest expedient (amb la referència Caixa 1, expedient 1) el formen moltíssims lligalls que apleguen, per a cada població afectada, la documentació emesa per la Cambra de Comerç o rebuda dels diferents municipis afectats.

En total es tracta de centenars de documents, amb més d’un miler de pàgines. Hi trobem:

  • Els informes i queixes que es van rebre dels alcaldes, rectors i altres responsables locals.
  • Els recomptes i recapitulacions que va fer la pròpia Cambra de Comerç; els càlculs per determinar quina indemnització pertocava a cadascú.
  • Les instàncies i cartes de víctimes que no havien estat correctament identificades i reconegudes; els llistats definitius de beneficiaris d’indemnitzacions, i retalls de premsa sobre totes aquestes gestions i el seu reflex en l’opinió pública.

Aquest expedient és, doncs, una font documental valuosíssima per conèixer l’impacte de la tempesta en tota la costa catalana. Per completar el llistat de persones i embarcacions que en van ser víctimes. Per conèixer les circumstàncies en què es van veure immersos els supervivents durant les setmanes següents. I per comprendre com aquest assumpte va ser gestionat per les autoritats del moment.

En posts següents anirem transcrivint documents d’aquest expedient, que vam tenir ocasió de consultar l’estiu del 2011. Esperem que siguin útils.

Si vols, hi pots deixar un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s